vakantie midden frankrijk
Vakantie Midden Frankrijk
home >> wandelen en fietsen >> op de top van een vulkaan

wandeltrektocht "op de top van een vulkaan"

Er zijn ouders die het al ontdekt hebben. De Cantal is een fantastisch gebied om met kinderen een trektocht te houden. Samen op pad, met een rugzak, kaart, kompas en een routebeschrijving, een avontuurlijke wandelvakantie tegemoet. In het vulkaangebergte van de Cantal, de Franse Auvergne is een meerdaagse tocht voor ouders en kinderen samengesteld. Bijzondere technische vaardigheden zijn er niet voor nodig, wel een goede wandelconditie en een degelijke uitrusting. De minimum leeftijd voor deze onvergetelijke ervaring is 8 jaar.
De tochten gaan door valleien, langs rivieren en beekjes, over bergkammen en uitgestrekte hoog-vlakten. Spannend zijn de enorme afmetingen van de vulkaankegels, de basaltplateaus en diepe ravijnen. En onverwacht duiken de oude dorpjes op waar, met het ontmoeten van hun bewoners, de tijd soms vijftig jaar lijkt stil gestaan te hebben. De afstanden van de dagtrajecten zijn 10 tot 16 km en de wandeltijden ca 5 tot 7 uur. Het tempo is zelf te bepalen. ‘s Avonds staat in elke gîte d'étape een verdiende, lekkere maaltijd en een goed bed voor iedereen klaar.
De organisatie van deze wandeltrektocht ligt bij de Nederlandse eigenaren van een bergpension hoog boven het dorpje Thiézac. Het is één van de hoogst gelegen boerderijen in de omgeving en in 1806 geheel van natuursteen gebouwd. Het interieur is zoveel mogelijk in tact gelaten en het water komt uit een eigen bron. De eerste en laatste overnachting is in dorps hotel in Thiezac. De 1e wandeldag begint altijd bij Le Clou waar u ontvangen wordt met koffie/thee, een ingetekende wandelkaart mee krijgt en uiteraard uitleg over de route. Aan het einde van uw trektocht komt u weer terug bij ons en zijn we benieuwd naar uw verhalen en trakteren we u graag op een aperitief.
contact
tarieven en programma
tarieven 2020 (half mei tot half oktober)
kosten per persoon, op basis van een boeking voor 2 personen
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per volwassene € 310
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per kind tot 10 jaar € 285
MDC8, 4 nachten, 3 wandeldagen, per kind tot 12 jaar € 290
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per volwassene € 385
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per kind tot 10 jaar € 360
MDC9, 5 nachten, 4 wandeldagen, per kind tot 12 jaar € 365
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per volwassene € 445
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per kind tot 10 jaar € 415
MDC10, 6 nachten, 5 wandeldagen, per kind tot 12 jaar € 420
 
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC8 € 145
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC9 € 205
Optioneel: bagagevervoer, per groep, MDC10 € 12 tot € 265
Bijzonderheden:

Bij de prijs inbegrepen: overnachting met ontbijt, diner (tables d'hôtes), lunchpakket, routebeschrijvingen en -kaarten.

Exclusief: bagagevervoer, consumpties bij de accommodaties, heen- en terugreis, annulerings- en reisverzekering. Aankomst bij alle accommodaties vanaf 16.00 uur, vertrek voor 10.00 uur.

Honden niet toegestaan.

De trektochten zijn te houden in de schoolvakanties van de zomermaanden.

In alle vrijheid bepaalt u uw eigen wandeltempo. Indien u uw wandelvakantie wilt uitbreiden met een extra overnachting bij een bepaalde accommodatie, bijvoorbeeld door onderweg een rustdag in te plannen, dan kunt u dat bij de reservering aangeven. Wij laten u dan weten wat de meerkosten zijn.
 
programma van dag tot dag MDC8
U begint de eerste wandeldag met een wandeling vanaf het bergpension in Thiézac, gelijk klimmend via de Puy de la Poche met daarna een uitstapje naar de Col d'Elancze. Vervolgens via de Col de Perthus en dan langs de Puy Griou, een drie miljoen jaar oude steenkegel. Vervolgens daalt u af bij de Col de Rombière richting Le Lioran waar u overnacht. De tweede dag is een stevige maar geweldig mooie wandeldag. U klimt via de Col du Cabre, over de Breche de Roland en vervolgens klimt u naar de Puy Mary. Daarna daalt u af. Aan de voet van de Puy Mary zit een restaurant op ruim 1500 meter voor een welverdiende versnapering. Via de schitterende bergkam over de Puy Chavaroche daalt u af naar het mooie bergdorpje Mandailles waar u overnacht. De dag is eventueel korter te maken als u naar de Col du abre afdaalt naar de vallei de Jordane. De laatste dag wandelt u door de vallei de Jordane, via een stevige klim naar de Col de Bellecombe. U daalt vervolgens af richting het gehucht Faillitoux. Nog 15 minuten en u bent bij de spectaculaire en hoogste waterval van de Auvergne, de Cascade de Faillitoux. Na een uurtje bent u bij de Col de Lagat en wandelt u terug naar het bergpension.
programma van dag tot dag MDC9
De eerste dag wordt u afgezet bij het gehuchtje Lafon. U klimt vervolgens door het bos naar de bergkam aan de overkant van het pension. Via de oude Romeinse weg klimt u zeer geleidelijk naar de Plomp du Cantal (1850 meter hoog) waar u een geweldig uitzicht heeft. Daar daalt u af naar de eerste overnachtingslocatie. De tweede dag start uw wandeling met een klim naar de Puy de Rocher. Vandaar ziet u verder in het dal het skidorp Super Le Lioran liggen. U daalt af naar het skidorp om vervolgens via de GR400 naar uw auberge te wandelen, mooi gelegen buiten het skidorp. Alternatief is dat u bij de Puy de Rocher afdaalt, met een grote boog om het skidorp via de bergdorpjes Les Gardes en Les Chazes. Dag 3 is gelijk aan dag 2 van de MDC8 en dag 4 is gelijk aan dag 3 van de MDC8.
programma van dag tot dag MDC10
De MDC10 is gelijk aan de MDC9 maar u loopt de volledige route in tegengestelde richting. Bovendien wordt er een extra lus gemaakt en is er een extra overnachting in een envoudige gemeentelijke gîte d'étape.
conditie, bergklimaat en uitrusting
Een goede wandelconditie is nodig. Het is belangrijk om bij onvoorziene omstandigheden over voldoende fysieke reserves te beschikken, met name bij een flink dagtraject en bij onverwachte weersveranderingen. Met het samenstellen van uw wandeluitrusting moet u rekening houden met het wisselende weertype van een bergklimaat. Hoewel de Cantal veel zonuren telt kunt u door regenbuien overvallen worden. De temperatuur kan 's nachts sterk afkoelen, terwijl het overdag niet extreem heet wordt. Voor deze tocht is het noodzakelijk te beschikken over een kompas, een degelijke rugzak of een dagrugzak als uw bagage wordt vervoerd. Bij de aanvang van de tocht krijgt u een topografische kaart, schaal 1:25.000, waarop de route in kleur is aangegeven en met een uitgebreide beschrijving. Het is mogelijk de dagafstanden te verlengen of te verkorten, waarvoor op de kaart en in de beschrijving enkele alternatieven zijn opgenomen. Voordat u gaat wandelen leggen wij de gehele tocht uit met aanwijzigingen voor bijzondere situaties.
contact
contactformulier
neem contact op met het bergpension in Thiezac om een vraag te stellen of te reserveren
betreft wandeltrektocht "op de top van een vulkaan"
www.vakantie-midden-frankrijk.com, 2020